Foto
"The future is already here, it's just not very evenly distributed" - William Gibson

Nu klinkt het nog als een ver-van-mijn-bed-show, maar een groot deel van de lezers van deze blog zal er over enkele jaren gegarandeerd mee worden geconfronteerd: Uw zoon of dochter komt thuis van school met de mededeling dat er een tablet moet worden aangeschaft. Niet omdat uw man graag voetbal wil kijken, waardoor de kinderprogramma's gemist dreigen te worden en op het 'second screen' alsnog bekeken dienen te worden, of om filmpjes op youtube te kunenn bekijken, maar om deel te kunnen nemen aan de reken- en taallessen op school.

Via de tablet kan er in de toekomst door leerkrachten makkelijker één-op-één onderwijs worden gegeven, waardoor iedere leerling les krijgt op het niveau waar hij/zij op werkt. Kinderen in de basisschoolklas kunnen via hun tablet hun producten onderling delen en feedback op elkaars werk geven. Ook kan de leerkracht makkelijk foto's en video's delen om onderwerpen concreter te maken.
Kinderen bouwen via hun eigen tablet dus hun persoonlijke leeromgeving samen, waarbij de leerkracht als begeleider van dit proces op moet treden.

Ook kan er via de tablet gewerkt worden volgens het principe van "Game-based learning". Kort gezegd houdt deze manier van leren in dat de leerlingen hun leerstof verwerven door het spelen van (leerzame) games.

In het NMC Horizon Report 2013 wordt beschreven waar we in het onderwijs de komende 5 jaar mee te maken krijgen. Hieruit blijkt dat ICT een bepalende rol gaat spelen in het onderwijs. Deze rol is nu al zichtbaar, gezien het feit dat uitgevers hun methodes ook digitaal aanbieden. In de toekomst zullen deze methodes waarschijnlijk alleen nog maar digitaal worden aangeboden, waardoor de boeken uit de klas zullen verdwijnen. ICT-geletterdheid wordt voor leerkrachten dus een ontzettend belangrijke vaardigheid uit de 21st Century Skills (zie vorige blog). Ik durf zelfst te stellen dat je zonder deze skills en innovatief denkvermogen geen volwaardig leerkracht meer kunt zijn over 10 jaar.

De ontwikkeling op onderwijsgebied gaat erg snel, Iets wat vandaag de dag booming is, kan over enkele maanden al weer verleden tijd zijn. Als leerkracht moet je daarom niet bang zijn om nieuwe middelen in te zetten, omdat je anders steeds verder achter de feiten aan gaat lopen. Mijn advies aan alle collega's: Aanpakken die handel, en kom lekker in de wereld van ICT,

Zelf hoop ik dat het niet zo ver gaat dat de kinderen iedere morgen om 8.30 inloggen vanaf de bank thuis, om op die manier aan hun lesstof te werken, met mij als digimeester. Want het contact met de kinderen is de hoofdzaak waarom leerkracht in het basisonderwijs zijn het leukste beroep ter wereld is!
Leave a Reply.